lørdag 7. november 2015

nepalesisk linsegryte med verdens beste naan brød




i fjor sommer var jeg i Nepal sammen med 3 venninner og jobbet som frivilig. vi opplevde utrolig mye, og ble introdusert for ny og spennende mat. under hele oppholdet spiste vi utelukkende vegetarisk, og det var faktisk da jeg fikk øynene opp for vegetarkost. i nepal bruker de mye linser, og det er kjempefin kilde til protein.  linser er også rike på fiber og B-vitamin.

linsegryte eller daal som det heter, er veldig i vinden for tiden. det smaker utrolig godt, og det er digg med en varmende, litt spicy gryte nå på denne tiden av året. 







til en stor gryte

du trenger: 

4 fedd hvitløk
1 gul løk
1 rødløk
1 chili
1 tommelstr. ingefær 
2 gulrøtter
1 paprika
1 aubergine
1 boks hermetisk tomater
1 boks kikerter
2 bokser med kokosmelk 
4,5 dl tørre røde linser
4 dl vann 
1 ss agavesirup/ honning
litt limesaft 
frisk koriander 
salt og pepper 
cashewnøtter


krydder: 

1 ss currykrydder
1 ss spisskumin 
1 ss tørket koriander
1 ss paprikakrydder
1 ts gurkemeie
1 ts kanel
1 ts cayennepepper 

(jeg vet det er litt mange krydder å kjøpe inn, men jeg lover at du vil lage det igjen senere)









naan brød - jamie oliver style.
disse naan brødene er kanskje det beste jeg har smakt! 

du trenger: 

en halv pose tørrgjær (3,5 gram) 
250 gram hvetemel
45 gram smør
3 toppede ss gresk yoghurt
1 ss honning
1 ss nigella frø (viktige!)
salt 








slik gjør du:

vi starter med naan brødet så deigen kan få heve. 

1. bland sammen tørrgjør, 125 ml lunket vann og honning og sett til siden i fem minutter. 
2. smelt smøret.
3. bland sammen melet og salt i en stor bolle. lag et søkk i midten. 
4. bland inn 1 ss av det smeltede smøret, gjærblandingen og yoghurten i søkket. bland forsiktig inn melet fra siden med en gaffel. bland sammen til en deig, og form med hendene. den skal være klissete. 
5. ha mel på kjøkkenbenken og kna deigen rundt i noen minutter.
6. legg deigen i en bolle, strø litt mel over og ha kjøkkenhåndkle over.

heves til dobbel størrelse mens du lager linsegryta! 


linsegryta:

finhakk løk, hvitløk, ingefær og chili og surr i olje i en stor gryte. ha i alle krydrene. kutt opp alle grønnsakene og tilsett. deretter tomatene, kikerter, linser og vann. så har du i kokosmelk. la koke til du har en fin, tykk konsistens. jo lengre den småkoker jo bedre. smak til med agavesirup, lime og salt og pepper. 




når naan deigen har hevet til dobbel størrelse deler du deigen inn i 6 baller. form til ovale naan brød med hendene.

nå skal det stekes i stekepannen. det du har igjen av det smeltede smøret skal du bruke nå.
stek i stekepannen i noen minutter på hver side. før du snur pensler du på smør, og har over nigella frø. hvis du vil ha koriander eller hvitløks naan kan du ha det oppi smøret. du kan fint sette de inn i ovnen hvis du vil holde de varme. 


topp linsegryta med koriander og cashewnøtter, server med naan brødet og kos deg!






Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar